Klik Sekali Jer !

check in sini dulu

Friday, November 5, 2010

{ belajarlah erti bersyukur }

first of all, sebelum memulakann wadah yang lebih panjang berjelas-jela, i mahu mengucapkan selamat menyambut HARI DEEPAVALI kepada semua kaum India khususnya dan rakyat Malysia amnya..n lagi satu, kepada penduduk di negri Kedah dan Perlis, harap anda semua bersabar akan musibah yang menimpa..jgan lpe jaga kebersihan diri dan kesihatan.setiap musibah ynag dtng pastinya ada hikmahnya...

hari ini saya telah berfikir satu perkara iaitu bab study..selama ini aku selalu stdy dgn usop dgn zaki, tetapi kenapa aku teringin juga nk stdy dgn X-bff aku..bukankah selama nie aku ada stdy group juga..so kenapa ak mahu yang lain??..adakah aku xbersyukur ke?? aku baru tersedar selama ini aku ada juga kawan stdy ...yes, i should be thankful to allah..mereka juga rjin stdy..mereka juga bnyak bantu aku ketika aku mngadapi pelbagai masalh....ianya sama juga seperti kawan rapat jga laa kan.nab, kamu jngan tamak..belajar lah erti bersyukur...KAMU SUDH ADA STDY GROUP LAA TAPI KAMU JUST XSEDR AKN SEMUA ITU,KAN!!!

tapi dlam kalangan mereka, ada yang xtahu bahawa aku sudh tidak rapat lagi dengan x-bff aku iaitu zaki..dia masih mengatakn mereka itu ialah GENG aku..sebenarnya, tidak lagi ..KAMI HANYA KAWAN BIASA SHAJA ..sorry xmhu bagitahu kau..cukuplah hnya usop+am shaja yang tahu tentang ini..ak xmahu gembar-gemburkan ap yang sudh terjadi..biarlah ianya menjadi lipatan sejrah dalam hidup aku khususnya..sebenrnya, terus terang aku katakan disini ak mahu seperti dahulu..kenapa lah sukar sgt aku nk rapat seperti dahulu..dulu aku rapat sngt dengan mereka tetapi aku xpernah hargai semua itu.kenapa sekrang aku tidak seperti itu lagi ea..????KENAPA??? aku tahu harapan aku mahu seperti itu amat tipis sekali..by the way, they’d promised themselves taht they just want only be 4 together... always 4 person only!!!! so i must be hormti permintaan diorang kan..xkan laa aku nk merayu-ryu kot kn...!!

walaupun pada awalnya sukar untuk aku terima,memang amat berat untuk aku memikul ptah lagi bert lagi mata yang memandang... tetapi akhirnya dan kini aku dpaat terima..aku dah boleh anggap mereka jadi seperti kawan biasa sudah.time stdy, ak lansung xmahu ganggu mereka..time mereka nk stdy, stdy laa.. aku stdy sendiri laa...buat hal aku..time hal lain, boleh lah aku mnyampuk kan..hehehe..kat sekolh tadi, memng la ada aku dengar nisah nk ajak aku stdy sama-sama, tetapi syikin jwb kan kita dh janji...ape-ape, empat-empat jer..tidak kisah apatah lagi sedih atau marah.bagi aku, tengok korang berempat pun dah buat aku senang..entah laa susah nk dihuraikan how want to say here..mana tahu mungkin akan datng kita akn rapat kan,..ketentuan tuhan, mana kita tahu, kan?? (w’pun aku tahu harapan seperti itu might be ada or tidak??) anyway, aku still anggp kowang sbgai BESTFRENSS FOREVER aku...

setiap hari dan ketika kami ada membincang akan hal ini...iaitu impian kami ...U maner kami nk pilih..kos aper.. zaki xsudh2 sebut U London..manakala si usop xsudh2 sebut nk stdy d kolej komuniti a.k.a K.K. and me??? surely i will choose UUM as my chosen.. i want going stdy there...i always pray may we’ll stdy at ours favourite university next year..anywhere, we must doing well for our STPM nie dulu laa...YA ALLH, KAMI MHU STDY DI UNIVERSITY TAHUN DEPAN... CAPAIKAN IMPIAN SERTA CITA-CITA KAMI..AMEEN... ;))

satu perkara yang lagi hangat iaitu tentang kapel-ing nie laa..ak xboleh la nk kata samada suka or tidak tentang kapel-kapel nie..just suka-suka jer..oke,kat sini, ak nk ceritakan tentang some1 nie..kwan aku jug aa..nmenyer, ‘Z’, dia pernaH minta nk kapel dgn sorng ni ,nmenyer ‘Y’ tapi ‘Y’ tue tolk koz anggap ‘Z’ sbgai kwan biasa jer..xsure laa ‘z’ nie masih ingat lagi or tidak.koz bila ‘Y’ bagithu dia lnsung xegat.then kwan baik kepada si ‘Z’ itu ada ‘Y’ nie ada minta pendapat tntang kapel-n turt bgthu bhwa si ‘Z’ ada minta dia kapel..tpi dia tolak.’Y’ bagilah bbrpa pendapat tntang dunia kapel-ing nie..moral value nya, jangan kapel lagi..selagi stpm kita xabes lagiee..thenjust do what u like to do oke!

ok laa tangaku sudah penat mencoret-coret disini.sebelum itu , tadi ake Berjaya menyiapkan latikah “MORFOLOGI & FONOLGI..i begitu gembira kerana i hampir-hampir berjaya menguasai tajuk fonologi tue..ok, sper rasa dirinya tak fhm tentang fonologi, jumpa saya jer,,insyallah i’ll help u guys oke!!!!!! oke, sekrg nie i nk smbung tugasan kedua iaitu re-copy esei sejarah kertas dua yang tak siap-siap lagi dari tadi..esh333...!!!

NAK BERJAYA , PERLU KORBNKAN MS TIDUR MU, NABILA..BNYAKKAN STDY EA..INGAT, EXAM TINGGAL 2 MINGGU LAGIEE JERR....!!!! ~~~~~

********************************************************************************

Friday, October 29, 2010

{ aku.. }

selalunye aku akn menulis di dalam diariku..ypi kali nike ku terpksa mncttkan di sini kern hardisk ku di pinjam oleh si zaki.so tpksa la ku tulis di sini.zaki,sila pulag hari ini hardi disk ku tau..saya mahu..

okt !first stoty - penguymumn satu dunia.. ESOK BIRTHDAY KU..hhooryayy..ak dh 19thun..perngai tep tak maturd..ah!wo cares..nobody cres..stp thun ada saja kejutan pad hari lahir ku..paling ku xdpaat lupa ketika aku porm 5.kawa ku,farid siap tnya bila kau lahir.ak jawab laa,pukul11pg.Tept pukul11pagi,frid and clasmates ku yang lain bagi wisshhh...ya sngat terharunyaa....terima kasih kawan..sayng kamu smeua...muaahhh!!!!!!apa pula kejutan pada tahun ini...aku mahu satu kejutan..SUPRISEE!!!dri dhulu smpai sekrang ku mahu satu kejutan ini belaku di hari kelahiran ku..tpi mungkin tidak akan berlku kot..aku nk pada lahir ku, ada seekor kumbang berkta " will u be my girlprennn.." ah satu kejutan sngat merepek n xmgkin ak jadi kan..n lagi satu ak mahu hadiahh...nk hadiah laptop,ipod,handphone and so on.. nak wane PINK!! itu hnya angan mat jenin kau!even thun maybe smbutan birthday ku xsemeriah seperti athun lain tapi aku akn terima...macm2 peristiwa tahun ini.

2nd story- aku hnya seorng diri saja tahun ni..sape2 yang rapat dgn aku nie fhm kot ap aku mksdukan..ya,hnya usop sja mngetahui kerna dia adalah penyimpan rahsia raja-raja..semua rhsia aku dia tahu.semua rhsia dia aku thu x?? ah!! i don want to noe..hahaha..tahun nie juga aku hilang sahabat.tpi im still have another friendss like am,zaki as long as i m still have friendd even i've no bestfriendss anymore...sooo saaddddddd.....but,what can i doo??? just struggle for upcoming exam...saya mahu stdy d u..thun depan..doakan kjyaan saya,oke!!

3rd story - lelaki?? siapa itu lelaki?? xmgkin ad dlm hidup aku...seantero dunia xpenh mngetahui sbnrnya aku pernh suka kat mmat nie..tapi ini hnya crita tok nenek moyng dulu kala laa...tapi kami dh xda pape laa slpas ak dpat thu dia dh ader gf lain..mmng bnr kata orang ***** pertama sukr dilupakan...lelalki tetap lelaki..tida' bole dipercayiai...maaf ye kaum laki2..bkn nk mengata tapi hnya nk berkata-kata jer....goes out  far away from my mind ok!

4th story - i tinggal sorng diri kat ..fmily n sibs i g melaka for attend anak sdre ayah i married today..SELAMAt PENGANTIN BARU KPD A.DAUS N SHAHZANA..mga cpt dpt ank2 ok!!

5th story- erm.. enta.. i don noe daa........ok bye.. usaha tngga jaya... ;))

Tuesday, October 26, 2010

{ untitled }

saya mahu exam...

jgn ggu saya boleh..

jumpa slpas exm..


bye bloggss!!


awak..

thanz for understanding with me...:))

Friday, October 22, 2010

{ MAHER ZAIN - THE CHOSEN ONE }

In a time of darkness and greed



It is your light that we need


You came to teach us how to live


Muhmmad, ya Rasoola Allah






You were so caring and kind


Your soul was full of light


You are the best of mankind


Muhammad, khairu khalqi Allah






Chorus:


Sallou 'ala Rasooli Allah


Habibil Mustafa


Peace be upon the Messenger


The Chosen One






From luxury you turned away


And all night you would pray


Truthful in every word you say


Muhammad, ya Rasoola Allah






Your face was brighter than the sun


Your beauty equalled by none


You are Allah's Chosen One


Muhammad, khayru khalqi Allah






Chorus






I'll try to follow your way


And do my best to live my life


As you taught me


I pray to be close to you


On that day, and see you smile


When you see me

Friday, October 15, 2010

{ i'm be alone }

YERM..I FEEL SOOOO SADDDD..BUT WHAT CAN I DO RITE.??JUST BE PATIENCE AND BE ACCEPTABLE ....ACCEPT ALL THIS WITH AN OPEN HEART..SELAMA NIE,AK TGGU JWAPAN NIE,SEKRNG BARULAH AK THU SIAPA AKU DI ANTARA MEREKA.AK HANYALAH KAWAN BIASA JERR... SELAMA AK NIE AK HNYALAH PERASAN JEP YNG

AKU NIE KAWAN BAIK MEREKA ..AK SNGT SEDIH DGN SEMUA NIE..KAN BAGUS KALOAU MASA TUE BOLEH DIPUTARKN SEMULA...PASTI NY SEMUA NIE TAKKAN BERLAKU KAN..??MENURUT MEREKA, MEREKA DAH BIASA BEREMPAT..NK STUDY LEBIH SELESA BEREMPAT, SENG CKP SEMUA BEREMPAT LA...TAPI AK SELMA NIE APE??? AK NMPK SNGAT PERUBAHAN MEREKA TIAP KALI AK NK BERSAMA MEREKA....

FIRST,MASE KAT KLAS 1A TUE, NK STDY XAJAK,NK G MNA2 XBGTHU PUN.. MMG LA SGT TERSA TIME TUE.. KDNG2 MEKA STDY EVEN AK KT SITU AK CM XWUJUD JER BGI MEREKA..MCM2 LA ACTION MEKA TUE WAT AKU TERASA N AK NMPAK SESUATU TAK KENA..MMG LA AK TAHU MEKA KWAN DGN AKU NIE WAT CAM BESER2 JER..KU MMNG XFHAM MKSUD TERSIRAT DI SEBLIK TUE..BARULAH AK FHAM MAKNA TUE HARI NIE..TIME MEKA NAK STDY,AD ANTRA MEKA KLIH KERUSI KAT BELAKANG..MEMANG LA ALIH KERUSI TAPI ARAHNYA KE ARH LAIN..SDNGKAN AK KAT BLKNG TUE KNP XKEARH MEJA AKU..

AK MMNG DH TERASA TIME TUE..SBR JE LAA NAB..TAK PER LAA. PASNIE AK WAT CAM BESER JER..AK XMAHU AD SIMPATI..EVEN MEKA XKESAH AK STDY DGN MEKA,TAPI XSEMESTINYA SEMUA SELESA AK KAT SITU KAN..AD ANTARA MEKA XSELESA KAN..AK KAN DAH LAIN ANTARA MEREKA..XSAMA CAM DULU..SELAMA

AK TRY JAGA HATI MEKA TAPI APAKAN DAYA KU??JIKA KISAH YANG LAMA TELAH MENJADI INGATAN,AK XLEH NK WTPE..BAGI KU PERKARA YANG LAMA LETS BYGONE BE BYGONE..JUST COME ON TO NEXT EPISODE.. KLO AKU, BOLEH LA LUPA SEBB AK XTINGAT PUN AP AK DAH WAT..SAMA AD AK AD WAT@X BIARLAH TUHAN YANG MNGETAHUI NYA...BTW,AK BUKANLAH SORNG YANG MNYIMPAN DENDAM DGN SESAPER PUN..TPI HATI LAIN2..XSMUA BOLEH CAM AKU KAN..BETUL KATA NISA.AK SKRNG NMPK TERUMBNG AMBING DAH..KLO KAT TEGH LAUT TUE,TINGGAL MSA NK TEGGELAM JEP..AP2 AK KAN TRY WT..AKU AKN CUBA LUPAKAN..AK BERMACAM2 SEBBB AK XBOLEH NMPAK RAPAT DGN MEKA..AK XMPAI HATI NK LUKA KAN HATI KAWAN AK ..TAPI DI HNYA JAGA HATI KWAN DIA SAJA,HATI AKU??SPE NK JAGA??AKU LA KENA JAGA SENDIRI KAN..

AK XFAHAM LA KENAPA LA ORNG LAEN NYIBUK2 NAK TAU TENTANG KAMI..KAMI XPENAH NK AMEK TAHU PUN TENTANG MEKA..SEBB KAN KORANG,AKHIRNYA KAMI JADI CMNIE???KORNG TAHU X,SELAMA NIE AK DGN MEKA,SEBB KAN KORANG,KAMI DAH XCM DULU..KORNG SUKA LA KAN NMPAK KAMI CMNIE.SO,SEKARANG,AK NK BERKWAN DGN SPER,HA!!CUBA JAWAB!!?? XKAN AK NK CARI KAWAN BAIK DLM MASA TERDEKAT NIE..KOWANG MMNG KEJAM LA SNG CKP..ERM..AK PUN XNK LAH SALAHKAN KORANG 1000%,,MNER TAHU AD SALAH AKU GAK KER KAN..SEMUA ORNG XSEMPURNA KN..AK MMNG XFAHAM.

AK NIE PUN,SEPTUTNYA KENALA BELAJAR MNERIMA DULU,NIE XX..TERUS KATA XNK BERLIMA.SONOK RUPANY.TAPI,APAKAN DAYA KU??EVEN AGK BERAT UTK AK TRIMA,BERT LAGI MEMIKUL NYA..KORNG TAHU X.AK BBERAPA KALI AK MENAGIS TADI,SEBBKAN TINGAT AP KORANG CKAP,AK SSH NK TERIMANYA..BELAJAR PUN TINGAT KN..SUDH ITU KORNG PINTA,AK MESTI LKUKN.!!!!!!!

I MUST DEMI MASA DEPAN KU YANG GEMILNG...AK NAK BELAJAR DI UNIVERSITI TAHUN DEPAN GAK!!!!!MASA MASA YANG AD NIE,AKU MESTI GUNAKAN SEBAIKNYA..INGAT JASA IBU AAYAH....INGAT HARAPN MEKA..INGAT JASA MEKA..N SO ON TENTANG MEKA....KAMU XDENGKI KE PADA FIKRI,YATI,KHIR,FIQAH,MUT,TIEKA,AZIZH,ADZMIN,N RAMAI LGI LAA YNG DAH BELJR KAT LUAR NEGERA TUE....????????????NABILA,KAMU MESTI IKUT SPT MEKA,OKE!! AK harap ak boleh la lupakan selepas ak tuliskan disini..GO GO NABILA!!!!!!


p/s : nisa>thnz for ur nasihat.klo nk berkwan,kita yng kena mulakan,bkn orng lain mulakn.


: usop>thanz.”hidup ini bukan selalunya indah..kdg2 ad juga cact celanya.”.yes,u r rite!


: zaki&am>sorry ak nmpak kelam kbut dpn korng tadi.ad prob,bosS!!


: farah keluar hospital hari ini.dia xcndent langgr lembu smlm.moto teruk.dia ok.



{ lelaki oh lelaki }

Subject: lelaki ego



Yang nyata, aku langsung tak setuju jawapan dia tu. Aku tengok pasangan lain bahagia, sudah tentu girlfriend kawan-kawan aku sayangkan mereka sebab girlfriend masing-masing membelai kawan-kawan aku dengan penuh kasih sayang. Tapi aku? Jangan harap. Balik-balik jawapan yang sama. Tunggu lepas kahwin. Aku bosan tahu tak! Sampai satu masa aku dah tak tahan lagi. Aku minta kami berpisah. Aku nampak air matanya berlinang tapi sikit pun aku tak rasa kasihan.

“Mungkin kita tak ada jodoh. Awak lelaki yang baik. Awak berhak dapat perempuan yang lebih baik. Saya nak awak janji dengan saya satu benda, untuk kali terakhir. Satu hari nanti bila awak jatuh cinta dan awak betul-betul sayangkan dia, hargai perempuan tu. Mudah-mudahan perempuan tu akan sayang awak, terima awak seadanya, hormati awak sebagai lelaki dan yang paling penting bahagiakan awak. Saya akan bahagia tengok awak bahagia,” tu kata-kata terakhir dia untuk aku. Dia senyum walaupun air mata berlinanga

Argh! Tak habis-habis nak tunjuk mulia. Bosanlah dengan perempuan macam ni. Malas aku menghadap dia lama-lama. Cepat-cepat aku nak blah dari situ. Tiba-tiba ada bunyi hon dan sedar-sedar aku sudah tersungkur di seberang jalan. Satu dentuman yang kuat bergema dan aku lihat dia terbaring di hadapan sebuah kereta. Dia selamatkan aku! Lelaki yang dah menyakitinya! Darah membuak-buak keluar dari kepalanya. Ambulans datang dan membawa aku dan dia pergi.


Di hospital keadaan kelam kabut. Dia perlu dibedah segera kerana kecederaan teruk di kepala. Ramai kawan-kawan dan keluarganya turut ada sama. Aku tengok seorang wanita yang hampir sebaya ibuku menangis. Mungkin ibu dia. Mengalirnya air mata seorang ibu kerana aku. Rasa bersalah menimpa aku. Aku dah sakiti dia tapi dia rela berkorban nyawa untuk aku. Aku berdoa semoga dia selamat. Semoga aku sempat meminta maaf. Semoga masih ada ruang dalam hati dia untuk aku. Dia sangat baik. Aku tak mahu kehilangan dia. Dia ikhlas sayangkan aku.

Selepas beberapa jam pembedahan selesai. Dia berada di dalam ICU. Dia koma, tapi doktor kata dia masih mampu mendengar. Tiba-tiba seorang kawannya menghampiri aku. Kawannya menghulurkan sesuatu. “Aku rasa benda ni dia nak bagi pada kau,” hanya itu yang gadis itu ucapkan pada aku. Kawannya terus berlalu selepas itu. Pandangan kawannya pada aku penuh benci. Tahukan kawan dia tentang kejadian sebenar? Yang nyata aku tak pernah mahu berbaik dengan kawan-kawan dia. Pernah juga dia bersuara tentang hal itu tapi aku sekadar buat tak tahu.


Pulang sahaja aku buka bungkusan itu. Pasti hadiah untuk hari lahirku. Hari lahirku dua minggu lagi. Balutan kertas itu kubuka dan di dalamnya ada botol kaca berbentuk hati. Di dalam botol itu penuh dengan origami berbentuk bintang. Ada kad kecil berwarna biru kegemaranku. Aku sebak membaca bait-bait dalam kad itu.


“Dalam origami bintang ni ada kata-kata saya untuk awak. Awak buka setiap hari SATU sahaja. Mungkin saya tak dapat nak hubungi awak setiap hari sebab kesibukan kerja. Tapi, bila awak baca setiap hari, anggaplah setiap hari saya berhubung dengan awak. Saya nak awak tahu setiap masa awak ada dalam hati saya. Happy Birthday sayang…”

Aku buka botol kaca berbentuk hati itu dan kuambil satu bintang. Kubuka origami itu dan di dalamnya tertulis, “Love is like a poisonous mushroom. You don’t know if it is the real thing until it is too late..” Aku tersenyum sendiri. Aku buka lagi bintang yang seterusnya. Walaupun dia meletakkan syarat satu hari cuma satu. Di dalam semua origami itu penuh kata-kata semangatnya untuk aku dan suara cintanya yang ikhlas. Demi Allah, sepanjang aku bergelar lelaki dewasa, inilah pertama kali aku menangis semahunya. Air mata aku tak berhenti mengalir sepanjang membaca kata-kata dalam origami itu sehingga habis semuanya kubaca. Aku telah menyakiti seorang wanita yang luhur.


Aku melawatnya di hospital. Walaupun mukanya penuh calar, bibirnya pucat dan kepalanya berbalut, dia tetap cantik di mata aku. Dia bukanlah wanita yang memerlukan make up tebal kerana dia memiliki kecantikan asli. Atas sebab itu aku menghalangnya terlalu rapat dengan mana-mana lelaki kerana gusar jika ada yang tertarik. Dia sekadar menurut. Demi menjaga hati aku. Aku capai tangannya yang berselirat dengan pelbagai wayar yang aku pun tak tahu. Sejuk tapi betapa lembutnya tangannya. Pertama kali aku menyentuhnya.


Aku bisikkan ketelinganya, “Sayang..saya datang… Cepatlah sedar. Saya rindukan awak. Saya banyak bersalah pada awak. Saya minta maaf,” pertama kali aku minta maaf darinya. Tiba-tiba denyutan nadinya jadi tidak menentu. Aku panic.


“Hei, apa yang kau dah buat pada dia? Tak cukup kau sakiti kawan aku?” jerkahan kawannya mengejutkan aku. Doktor dan beberapa jururawat bergegas masuk dan aku diminta keluar.

Setiap hari aku berdoa supaya dia cepat sembuh, cepat sedar. Aku gusar sekiranya Allah mengambil nyawanya. Bukan aku tidak redha dengan ketentuan, aku sedar aku masih perlukan dia. Aku sayangkan dia. Genap dua minggu, aku mendapat berita dia sudah sedar. Aku bersyukur. Inilah hadiah hari lahir yang paling bermakna untuk aku. Dia juga sudah dipindahkan ke wad biasa. Aku mahu melawat dia. Aku rindu senyuman dia.


Aku mendapat panggilan telefon yang meminta aku mengambil tempahan. Namun kerana terlalu gelojoh, aku terlanggar botol kaca bentuk hati pemberian dia. Ah, semuanya akan aku uruskan nanti. Aku biarkan serpihan kaca bertaburan di lantai.


Tak sangka dia menempah kek khas untuk aku. Dia atas kek itu tertera bahagian belakang jersi pasukan bola sepak kegemaranku, Arsenal berserta namaku dan nombor kegemaranku. Aku senyum sendiri. Bahagianya aku.


“Abang bertuah. Girlfriend abang cakap dia tak tahu apa-apa fasal bola. Dia cuma tahu pasukan apa yang abang minat dan nombor yang abang suka. Sebab tu dia tempah kek ni khas untuk abang dan minta abang ambil sebab dia nak buat surprise. Dia cakap dia nak makan kek ni dengan abang. Kakak tu cantik, baik pulak tu. Abang kirim salam pada akak ya? Abang jaga akak tu elok-elok,” ramah gadis yang bekerja sebagai juruwang di kedai itu memberitahuku. Aku senyum sepanjang jalan ke hospital.


Sampai di hospital aku lihat dia sedang duduk di atas katil. Tiada sesiapa bersamanya. Dia sekadar termenung. Aku senyum padanya. Dia seakan terkejut melihat aku datang. Aku terfikir juga, boleh ke orang sakit makan kek? Tapi kan dia nak makan kek ni dengan aku.


“Sayang.. terima kasih kek ni. Saya happy sangat awak dah sedar. Adik cashier kedai tu kirim salam pada awak. Dia cakap awak nak makan kek ni dengan saya. Saya suapkan ya?” aku suakan sudu pada dia. Tapi sesuatu yang aku tak pernah duga, dia tepis tangan aku sampai sudu terpelanting ke lantai. Dia tak pernah kasar dengan aku. Dia selalu melayan aku dengan lembut. Aku pernah cuba pegang tangan dia pun dia tolak dengan baik. Mungkin dia terlalu terluka dengan aku.


“Baliklah. Saya makin sakit tengok awak. Bawak balik kek tu sekali. Saya tak nak tengok apa-apa berkaitan awak lagi,” pantas dia menarik selimut menutup muka. Aku terkedu sendiri. Dia tak mahu pandang aku lagi. Hati dia dah tertutup untuk aku. Dia tak pernah macam ni. “Baliklah. Saya makin sakit tengok awak. Bawak balik kek tu sekali. Saya tak nak tengok apa-apa berkaitan awak lagi,” pantas dia menarik selimut menutup muka. Aku terkedu sendiri. Dia tak mahu pandang aku lagi. Hati dia dah tertutup untuk aku. Dia tak pernah macam ni.


Selang beberapa hari, aku datang lagi tapi katil dia sudah kosong. Aku risau jika apa-apa yang buruk berlaku padanya. Dari jururawat aku tahu dia sudah dibenarkan pulang kerana keadaanya sudah stabil. Tapi yang mebuatkan jantung aku hampir gugur bila jururawat itu memberitahu dia masih menjalani rawatan susulan dan terapi kerana dia lumpuh. Dia lumpuh kerana aku!


Itu semua tiga tahun yang lalu. Sejak kejadian tu aku tak pernah jumpa dia lagi. Tahu apa-apa khabar berita pun tidak kerana aku memang tak pernah nak berbaik dengan kawan-kawannya. Walaupun sudah tiga tahun tapi aku masih merinduinya. Aku tak jumpa wanita yang mampu menyayangi aku lebih dari dia. Ah, panjangnya menung aku sampai nasi di hadapan mata sudah hampir dingin.


Baru aku hendak menyuap makanan ke dalam mulut, mataku terpaku pada satu wajah yang duduk selang beberapa meja dari aku. Dia? Aku pasti tu dia. Senyum dia masih sama. Tapi keadaan tidak lagi serupa. Dia sedang makan bersama lelaki lain.


Sesekali aku lihat dia mengusap perutnya. Dia mengandung. Maknanya dia sudah kahwin. Dan aku lihat lelaki yang juga makan di sebelahnya mengusap-usap tangan dia. Pasti itu suaminya. Dan aku sedar aku tak setanding suaminya sebab lelaki itu kelihatan lebih serba-serbi dari aku. Air mataku rasa ingin mengalir. Senyuman mahal milik dia yang dulu cuma untuk aku kini khas buat lelaki lain.


Suaminya lelaki bertuah. Itu aku tak nafikan. Cuma suaminya yang dapat menyentuhnya. Cuma suaminya yang dapat melihat apa yang terlindung. Dan aku sangat pasti, cuma suaminya yang mendapat takhta paling agung dalam hatinya yang suci.


Dia seperti botol kaca berbentuk hati yang pernah diberikan padaku dulu. Botol itu sudah pecah, namun aku sudah ganti dengan yang baru. Yang sama tapi tak serupa. Botol yang lama dipilih oleh dia dan yang baru dipilih oleh aku. Walapun aku masih menyimpan serpihan kaca botol itu, bentuknya tak lagi sama macam dulu. Dan sangat mustahil untuk kembali seperti dulu.

Pesanan buat semua lelaki, hargailah wanita yang menyayangi kamu. Jangan jadi macam aku. Matanya sangat cantik tapi aku selalu biarkan dia mengalirkan air mata dengan perbuatanku. Hidungnya yang kecil dan comel selalu aku sesakkan dengan asap rokokku walaupun aku tahu dia tak suka dan asap rokok boleh buat dia sakit kepala. Bibirnya sangat indah tapi aku selalu biarkan bibir itu tersenyum paksa kerana mangalah dengan setiap kemahuanku. Telinganya aku tak pernah nampak, terlindung, tapi telinga itu sering aku biarkan menerima segala marahku. Hatinya sangat lembut, dan aku selalu toreh dengan belati tajam dan aku biarkan dia merawat sendiri luka itu. Akhirnya, aku hanyalah lelaki ego yang tak memiliki apa-apa kerana dia sudah dimiliki orang lain.



* Melalui kisah ni sy nk tnyer ape sbnrnyer yg diinginkan seorg lelaki apabila die memilih pmpn itu mjd kekasih die..sekadar melampiaskan nfsu yg pasti tidak halal atau sbnar2nyer ingin mencari calon isteri yg bnar2 dpt menjaga die seumur hidop die...??sy nk anda jwb..


Monday, October 11, 2010

{ bila dah buang,kenapa kutip semula? }

kenapa entry diatas?? ia berkaitan dgn hidup kini..tnpa kita sedr,perkara yng kita selalu wat tak endah tue ia akn menjadi suatu yng penting dalam hidup kita.mcm hdup sorng kwan saya nie.menurt beliau, dulu dia mpunyai kwn yang sngt rapat.tetapi bila dh rapat, ad pula manusia yng cuba memisahkan mereka.

{ wedding of the year of dr.sheikh muszaphar & dr. halina }

Friday, October 8, 2010

{ dimana d kemahuan, disitu ad jalan }

pertama, kalii nie result TRIAL ponter ku jatuh…ku anggap nie sebagai ujian buatku.. mugkin ALLAH nak bagi kesedaran padaku yang selama nie memang xsedr-sedr pun…PALING SEDIH, PAPER P.AM2 KU FAILL.. KLO PENGAJIAN AM DH FAIL, MAKNANYA PELUANG NAK MASUK U SNGT TIPIS LAA..AKU NAK BELAJAR DI  UNIVERSITI TAHUN DEPN GAKK…ku takut.. ku tengok result kengkwan ku lagi gempak lagi mantap……

yang bertambah ku lagi JELESSS adalah kengkwan study ku iaitu YUSOFF N ZAKI jadi PELAJAR HARAPAN SEKOLAH..atas dasr itu, ku mahu berubah.. ku xmahu buang masa lagi.. ku nak pastikkan ku juga  akan menjadi seperti mereka.. mereka hebat xkan ku xmahu kan?? sudah la ak study dgn mereka, tengok2 aku jep xjd macm mereka..ku mahu DAPAT above 3.00 ATAU 4FLAT.. ku malu lah dengan mereka.. mereka pandai.. tapi aku..???

nab,don’t be like.. we’re still have more tme to be redy for next exam.. exam betul2 nie ku mahu pulun habis-habs. JANGN BNYAK WASTE OF UR TIME ..BNYAKKAN BERKORBAN.. PENUH KEINSAFAN,…..INGAT PENGORBANAN BU & AYAH..  MEREKA TIAP2 PETANG AMEK MU DI SEKOLAH…BELIKAN BUKU UNTUK MU… KALU KO MAHU PAPE JE, JUST MNTA..NAK DUIT,MEREKA KASII..NAK APER GIE, SEMUA MEREKA KASI…..TAKKAN KO XDA KESEDRAN DALM DIRI..

ibu selalu kata, rakan kamu sorang dh gie luar negeri, tidak ke kamu mahu...sure masa depan dia da cerah..tapi, kamu??tahun dpn kamu msti dpt masuk u gak.. so dgn hati baik ku berkata.. baik lah ibu ku sayang...<3

Thursday, September 16, 2010

result terukkk...:(((((

ko sungguh ta pandai..
cmner bnda yang sng tak leh wat..

bodo..

bo..

ta pe nab..

next tieme

wat lagi yg t'bek..........ok!!!!!!

tahnz pada kau, usop, zue, zai, ekin n nisa...........:)))

Sunday, September 12, 2010

bila mercun sudah bergema, raya lah sudah..~

video

video malam raya.. mercun....

pom... pom.. pom.....


****************************************

Gambar- gambr comel adik bermain MERCUN..


adik- adikku, mira n muizz

even our kerj dah melarang penjualan mercun n so on.. tapi masih ad
LOOKK!!!

wow.. berasap-asp perkarangan rumah kami jdinya dgn asap dri bunga api.....
ape mereka buat itu ye...????


riang ria raya bersama fire crackers.....;))

Friday, September 10, 2010

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN :)

Setelah kita semua berpuasa selama sebulan, tibalah lah sudah bulan ang ditunggu-tunggu kebanyakan manusia di dalam dunia ini terutama nya golongan kanak-kanak.. kenapa?? kerana mereka akan menerima duit raya atau dalam bahasa cina ia dikenali sebagai "ang pau".. manakala, para ibu-ibu atau makcik-makcik termasuk opah nenek...senang kata, "golongan wanita" laa akan sibuk mneyediakan persiapan  untuk bulan syawal nanti.. ini termsuklah nak siapkan kuih raya laa, baju rya laa, makanan raya laa.. duit raya laa, tudung raya laa n banyak laa berkenaan dengan raya...Mana yang belajar di SBP, IPTS, IPTA kan pula pulang ke kampung halaman masing-masing... Sambil menyanyi...
ohh ohhh!!! Balik kampung.... oh oh balik kampung...
Blabla~

Golongan remaja pula buat ape?? Cuba tekaa..????? Nak tahu, pada masa ini laa golongan remaja akan jadi SIBBBUUUKKK jugaaa taw... bukan sibuk aper?? tetapi sibuk menghantar mesej ucapan kepada semua kawan2, saudara-mara dan semua laa.. Pendek kata, "handphone tue tak lekang dari tangan laa senang ckap".. Kemana-mana sahaja akan dibawa  handphone itu bersama....Betul kan!! Jangan bohong....Jangan anda cuba menafikannya...Heheheehheheh....Tidak kurang juga ada yang menolong ibu bapanya membuat persiapan hari raya seperti saya..(eh!! puji diri)

**************************************************




GAMBAR-GAMBAR PADA HARI RAYA PERTAMA...

and then salam ayah.. Smat hari Raya, ayah... :))
keluarga wancik-ayahcik, kal ieqa n yazid..

bermaafan di pagi raya.. mula2 salam ibu dulu..
Smat Hari Raya ibu..

Gambar Satu Keluarga ....... Orange Theme...
Keluaga ku Syurga ku.... :))

 

Saturday, September 4, 2010

".. thank you, babe!!.."

yeah. im really happy right now.
i dont noe y..
but i want to say here are
i really happy with u, babe..
u're always fitfull my life with "hari-hari indah"
for the first moment, has a man as u said like that to me..
i'm really impressed
maybe coz never feel like this before..
really never forget u till ever, u
i really appreciate
tenss so much(9993x)
u're.......(let me just noe)







AIH!! pe benda ak merepek-kerepek nie, hah!
ehh!! nabila sudah pandai wat ayat jiwang2 da...
xda mngena ngn hidup pun laa..
PERHATIAN : ITU HANYA REKAAN SEMATA-MATA SAHAJA OK!

Friday, September 3, 2010

~ kanak-kanak cuti sekolah ~

hari ini start la kami bercuti.. selama 2minggu..sempena hari raya..  '))

Thursday, September 2, 2010

budak kecik main api..;~

the lucky day of me today..
u know what..



my exam dah abess........



xsbar nk celebrate rya...


hehe..


:))

Sunday, August 29, 2010

Barangan dr China......Thanz, friends!!... ;))

VIDEO KHAS FOR FIQAH N FICKRY....

THANZ TO U GUYSS...:))

I'LL KEEP IT..HAHAKZZ!!

AND YOU, DONT BE JEALOUS...(tak boleh bgthu di sini siapa dia..)



video




video video



video
cubaan pertama .. yeahh!!!




Saturday, August 28, 2010

kau cakap senang, tapi ko xpenh kesah perasaan aku kan.??

kenapa nab?? ko sdng bengg dengan spe ha??

ader laa...kowang pun kenal..?? sangat geram..:((

eh!! ap kena mngena dialog dengan blog nie..yea,honestly, sedng bengg dengan somebody nie.hari dengan selamba jer dia cakap cmnie..

nab, geng baru ke..???

ak hnya senyap sahaja..malas nk membalas..

bayangkan jika mereka tanya kenapa dia tanya soalan begitu, what shud i answer..

ak faham kenapa kau cakap cam tue.tapi seolah-olah ko xbagi ak peluang nk berbaik-baik dengan mereka.ko asyik back up awek ko jer. yela, pergila .. i never care.. tak kan la aku xleh berjalan dengan meka ...walaupun ak dah berbaik dengan mereka, ak akn tetap rapat dengan classmate ko tue..

u dont have to worry bout that okey, mr.****.!!

sometimes i fell suck with his message.. u now, i nearly feel want to cry taw when i tink bout thiss...

ok,chow.

P/s: spe mngenali siapa yng i maksudkan, jgn bagitahu beliau okeh..termasuk kau, fickry





Thursday, August 26, 2010

happy dating~

Having trouble figuring out your guy’s level of interest in you? Sometimes, the proof is in his body language. To understand what your honey’s movement, eye contact and even posture reveal about his true feelings for you, check out these hints from Greg Hartley, former Army Special Forces interrogator and author of I Can Read You Like a Book: How to Spot the Messages and Emotions People Are Really Sending With Their Body Language.




Five signs your date is into you…



1. He closes the distance

“First and foremost, moving in closer indicates a desire for more intimate contact,” Hartley says. So if a guy you’re talking to at a party inches a little closer as you talk, or your date slides into the same side of the booth as you, you know he wants to get to know you better — and not as a friend.



2. He speaks softly

When a man talks in a quieter voice, it’s an excellent sign, Hartley explains. “He’s indicating that what he’s saying is for your ears only,” he says. “If he’s telling you something private or secret, it’s a good thing — guys don’t do that to women they’re not into.” If you want to let that soft-talker know you feel the same way, respond in kind, which should quickly turn those sparks into an all-out fire. Caveat: If you’re in a loud club or restaurant where you have to shout to be heard, you can’t tell anything by his decibel level. So wait until you’re walking or driving home to see whether he’s turned the volume down.



3. He rounds his posture

Hypermasculine body language (think: swaggering walk, standing tall with shoulders back and chin up, etc.) serves to attract women from a distance. But when a guy is talking close-up with a woman he likes, he will soften, or “round” his body language, Hartley notes. If your guy’s squared shoulders cave in when he’s chatting with you, he’s indicating that he feels comfortable and secure in your presence.
 
4. He talks slowwwly


Like birds in a mating dance, men typically talk more slowly and softly when they are attracted to someone, Hartley explains. Of course, if he knocked back a few gigante lattes on a first date, he may be too wired (and nervous) to sound like Barry White, but give it time: if his speech starts to make you feel sleepy, he’s a goner.



5. He can’t take his eyes off you (in a good way)

So his eyes are locked on yours? As long as it isn’t a psycho stare, but rather a lingering, heavy-lidded, “Wow, you’re amazing” gaze, that guy is digging you big-time, Harley says.



…and 5 signs your date isn’t into you



1. He’s four feet away

If his motto may as well be The Police’s “Don’t Stand So Close to Me”, he’s not feelin’ you romantically, Hartley says. How do you define such a distance? “If he remains four feet or more away from you, it is a clear signal that his heart’s not in it,” says Hartley.



2. He stands at an oblique angle facing you

“Most men do not realize that when talking to another man, we stand at oblique angles, with one shoulder facing the other’s face, yet when we talk to women — especially ones we’re interested in romantically — we stand face-to-face with them,” Hartley says. If your guy’s shoulder is pointing in the direction of your face during conversation, he’s subconsciously showing disinterest or is trying to turn you off, Hartley explains.



3. He sounds like that guy in accounting

If your date is talking to you like you’re someone at the office — meaning, the pace is quick and the level of his voice is rather strong — “he’s probably just trying to keep it on a friendship level,” Hartley says. With time, you might notice a change — after all, he just might want to keep it “professional” on the first date or two while he gets to know you — but if it remains this way after a few dates, cut your losses.



4. He stares at your mouth

When a guy focuses on your lips, what he’s really trying to do is avoid eye contact, Hartley explains. “If he’s avoiding eye contact, you can pretty safely assume he’s not into you,” he asserts. If your date fixes his gaze below your face, he’s probably interested in you, but perhaps not for a long-term relationship, if you know what we mean…



5. He’s out of sync with your body language

When a guy is romantically interested in you, he will mimic your body language, so if he doesn’t copy you gesture for gesture, odds are he isn’t smitten, Hartley says. To test the waters, try leaning in closer to your date, using your hands to emphasize what you’re saying. If your guy does the same, it’s a great sign. But if he keeps his hands still, pulls away or takes a step backwards, he may be unavailable or just plain not interested.
http://youtu.be/K9-TIk118NM

Friday, August 20, 2010

first week was over la..;)

tok..tok..tok...rendang tok kembali lagi..
hah! per benda ku repek kepek nie..urm..masuk minggu nie dah masuk beberapa minggu ak xconteng-comteng kat belog tersayang nie..kenapa??? coz minggu nie ak hadapi satu iexam yng mat besar thap gaban kot! iaitu peperiksaan besar punyer..atau lebih dikenali "minggu pecah kepala sampai terburai ".hahak..tiap kali exdam memang la kami bagi gelaran tue..entah la..tak tahu la di tempat lain gelar dia sebagai ap..maybe minggu peperiksaan @exam weeks..(skema laa pulak)..
soalan pertama orang akan tanya ..

sebelum exam orang akan tanya...

exam masuk aper weii...???

ader soalan bocor tak..??

selepas exam orang akan tanya...

cmne jwab tadie,boleh or x..??

soalan susah laa..ader soalan ak xboleh jwab..??

persoalan bergini sering  ditanya dimana-mana sahaja tiap kli tiba musim peperiksaan ...ad pulak kawan aku yang cakap.."dia xdapat duduk bertanya pada orang koz dia ngn kau jauh sngt.."
ada la satu alkisah kawan aku nie..kebiasaannya, dia akan duduk sebelh kwan baiknya apabila musim exam tetapi kali ini,dia terpaksa dudk jauh..so dia xdapat la menjalankan "aktiviti wajib"..hehehe..ak dengan selamba kater la.. cian kau,xper melatih diri before pepriksan besr lagi gempak.. ak lak,tiap kali exam,mesti jadi baik.xda cikgu,mula kedengaran orng panggill..ak xla pandai sangat tapi ak memang suka membantu orng ...ak kan baik..pasan jap!sekarang ak sedang tak study..kengkwan aku mesti study punyer kan.so nie laa keja aku..


                                                            meja study.. sungguh kemas..


                                           aik!! cmne boleh berada dini..majik!!!!!! aladdin la...;)
                                                                   saya mahu teddy itu..


okes!! saya benti di sini..bye..:)



Monday, August 16, 2010

SIPUT SEDUT!!!!!!

SAPER SUKA MAKAN SIPUT SEDUT, MARI SINI..
RM3.00, SEBUNGKUSS!!

Sebelum ku memulakan sesi ulangkaji ku, i have something to write here..
tentang siput sedut!!!!! Mybe ader sesaper penah makan or mendengra tentang nie..
Bila tiba bulan Ramadhan, sudh pastinya Siput Sedut menjadi juadah wajib ketika berbuka..
Tiap kali ke bazar Ramadhan, Siput Sedut lah akn barangn wajib di beli...

SIPUT SEDUT!!!!!

siput sedut..

TAK TAHU DIMANA BAHAGIAN YANG KELAKAR...
memang ak bukanlah sorang yang suka makan makanna nie, rasa lawak tiap kali ahli family ku memahkannya.. bayangkanlah... nak menyedut nya ibarat stu kepayahan... Ada yang berjaya ada yang tak...
SHRUUUUUPPPP!!!!! SHRUUUPPPPP!!!!!!!!!!


Sunday, August 8, 2010

demam makin terasa...~~

erm..wanna seems me haven't ber-blogging.i hvn't any idea to tink and to write here kot.mengikut pengiraan hijrah,nearly 2purnama im not write here.ceih,sejk bila nab pndai b-analogi nie.
okey la,oleh sebb saya sudh sesat di sini saya mhu cerita segala yng sudah berlaku.papepon mulakan dengan bismillah.......

pertamanya,syukur ke hadrt illahi persahabatn saya dengan kwan2 saya makin baik.so far, so ok.even kita xseramah dahulu,tapi nab bersyukur laa..terimak kasih juga nab ucapkan pada kengkwan yg bnyak bagi nasihat dan macm2 la...zaki,yusof dan nabilah..kalau mereka baca nie,tentu mereka berguling2 r senyum sampai telinga kot..terma kasih laa kat kowang..banyak bagi nsihat dan idea bernas..

kedua,selamat pulang ke mlaysia kepada afiqah dan fikri..xsangka ea korang dah balik sini.pejam celik,pejam celik korng da smpai sini.mcm xpercaya jer kowang dh smpai sini..series ku memang xpercaya..dan xpercaya petang tadi ak bersembang dengan fikri..sembang degan kau,fikri singga ak lupa tany tentang setem yang am minta tue..terima kasih daun keladi kepada u all juga ats perberian souvenir..i'll keep it as well as possible..tentu korang be proud klo korang bce nie,and mula ah jadi pasan jap.kan3!! KWN2 lain,dont be jeles,ea.hehehhehehe..terutma kau,zaki=)

ketiga,lupa pulak nk citer tentang salihah n meon..kepada sesiapa yng xtahu,mai la nab citer dri mula okesh..mula2,mereka dri uitm arau nk pulang ke sini dgn mnaiki kereta yang dipandu oleh meon(ameerul fizree)..bila tiba di sg.dua,penangkereta mereka terbabas singga langgr divider and masuk ke jlan sebelah.so,meon tercampak keluar,manakala saliha pula tersepit dalam keta tersebut.so,bomba terpaksa la memotong kete tersebut utk mngeluarkan salihah.kemudian,mereka dikejarkan ke hospital kepala batas.tetapi salihah telah di"trnsfer" kan ke hospital taiping.menurut kwan2 yang telah melwat dia,salihah mengalami pendarahan di otak(ad drh beku) n jagkitan kuman dlam paru2(mgkin kerana ad mknn tersekat kot..),mnakala meon pula hanya pendarahan di kepada shja.mereka telah koma selama bberapa hari..tetapi,meon telah sedr setelah seminggu koma,manakala slihah tidak.so,dokt terpksa buat lubang di lehern sbg bantuan pernafasan dia..nie shaja yang nab dengar dri kwan2 yng telah melawat dia di hospitl..so sesiapa yng kenal salihah ,mrilah kita smaa2 doa agr dia cepat sembuh dn kembli seperti biasa..no kemungkinan,ok!!

keempat,minggu depn nab i;ll facing up a big exam that is trial stpm.enta laa,,makin dekat dengan exam,makin malas belajar,makin bnyak maslah..mcm dah ikut turn pulak..selepas masalah nie,mslah nie dtang..nab,u must be strong..STRONG GURL..s ur mum,okesh!!

ok,papai semua,..bye3~

Monday, June 28, 2010

terima kasih kawan atas nasihat mu ini..

kalo ko dh usaha mcm2 nk mntk kemaafan dari diorg,




4:46 PM 6/28 selebihnya serahkan pd Allah...


4:47 PM 6/28 Dia maha tahu hati manusia nie kan..


4:47 PM 6/28 sbb Dia yg cipta.


4:48 PM 6/28 lpstu lps solat, mohonlh kt Allah agr dia lembutkan haty kwn2 ko tu utk maafkan kamu...


4:49 PM 6/28 senjata mukmin tu kan Doa. jgn hilg pergantungan kt Dia..


4:49 PM 6/28


4:50 PM 6/28 InsyaAllah... mybe bkn skrg diorg sedar mnetahu 1 hri naty bru diorg akn tahu dan sedar..


klu ko dh taw itu puncanya dr dri ko sndiri..




ieyna shuhaimi: dh bgi surat mhon maaf pon xjln.


ieyna shuhaimi: apa kta kalau ko minta maaf kt mereka depan2..


ieyna shuhaimi: mgaku je kalau kita yg slh..


ieyna shuhaimi: aku rse itu yg lbih baik..


ieyna shuhaimi: biasala ego manusia. ssh nk m'beri maaf dan ssh nk meminta maaf...


BUZZ!!!


harbour_matthew90: ak mmng nk bsemuka..klo boleh ak mmnng xnk pikir masalh tue ..ap nk jadi jadilaa..


harbour_matthew90: mcm mane kita nk bersemuka sedngkn ad geng ak tue xnk tagok muka ak daa...


harbour_matthew90: ad yng ckp~xmo dgr2 ape2 alsn dr ak daa...


ieyna shuhaimi: pernah dgr x 1 quote?


ieyna shuhaimi: bunyiknye kire cmnila..hee


ieyna shuhaimi: dgn mslh,anda xboleh lari dan hindarkan kerana smpi bile pon dye xkan selesai.hati pon jdi xtenang. org yg kuat org yg face to face dgn mslh yg dye ade...


ieyna shuhaimi:


ieyna shuhaimi: mmg yg sedang mrh tu salunye tanak tgok muke org yg dye mrh...


ieyna shuhaimi: so, tu tggungjwb kamu nk sejukkan aty dye la.


ieyna shuhaimi: nk taw x tip2 nk sejokkan aty org yg sedang mrh?


ieyna shuhaimi: cube try bg hadiah kt dye. mybe 1 hadiah 1 ary ke. xperlu kasik yg besar2 or mhl2 yg kecil2 pon dh cukup..


ieyna shuhaimi: dye nk terima ke x itu suke aty dye la kan..


ieyna shuhaimi: yg pntg apa2 yg tjadik kmu jgn kcik aty taw.


ieyna shuhaimi: sabar je. itu dugaan yg kamu kene hadpi.


harbour_matthew90: nk bgi adiah smpena ape..besdei meka pon lmbat agi


ieyna shuhaimi: hehe..


harbour_matthew90: nk bgi adiah tertbe nie cm pkwe-mkwe jer..


harbour_matthew90: hahahhahaha


ieyna shuhaimi: xperlu tggu besday o anniversary o ade event tukar2 hadiah ke bru nk bg hdiah kt org..


ieyna shuhaimi: eh spe kte xbley bg hdiah kt kwn perempuan?


ieyna shuhaimi: beri hadiah tu kan tnda kit appreciate dye sbgai kwn kita..


at least dye akan rse bgga,terharu sbb ade yg egt n kasik adiah kt dye

Monday, June 7, 2010

Lemak oohh lemakk..jual..jual..

Angkat tangan sape mahu kuruss!!Konpeem ramai jika diajukan solan ini kepada komuniti..KONPEM..!!
Ak ad terbace dr majalah nie,sngt bgus laa idea dia...I hope u oll will join too..

Nak bkr kalori nie skrang nie xperlu diet2 daa..Just krang buat aktiviti berolahraga jer...some aktiviti korang semua boelh laa buat di rumah..Sma ada kowang percaya atau tidak,HANYA DALAM 30 MINIT SAHAJAKORNG BOLEH BAKAR SEJUMLAH 300 KALORI SHAJA!!so ap kome tunggu lagie...jom kita sesamer lakukan..

aktiviti pertama ...SKUASY
Istimewa skuasy nie,korang xperlu tunggu selama 30minit semata-mata nk bkr lemak2 korang tue..Dalam masa 15-20 minit,korang dah boleh bakar kalori sebnyak 300kalori..Kenapa?? Kerana korang akan terus berlari tak kira cepat o lambat..besides,krang akan sntiasa mmberi reaksi yang cpt bagi mmukul bola tersebut.so,ini akn mmbkar bnyak lagi klori..

aktiviti kedua ..BERLARI DI KAWASAN YANG TIDAK RATA..
senang ckap kawasan yang curam,berbukit mcm tue laa..Kerana korang perlukan lebih stamina di kawasan yang berbatu dan berumput. Kesukaran ini akn membakar kalori dengan lebih cepat..Utk korang membkr alori seyak 300kloro,kowang perlu berlari selama 30 minit jer.. xsusah kan!!

aktiviti ketiga ...STEPPER
Kowang tahu ke bnda nie cmner..alohai dlam tv ad promote bnda nie slalu..dy cm satu alat umpama korang berlaru atas trek..sklo xtahu gak,kowang pergi  search sirik ea..Utk membakar 300kalori dlm masa 30minit,kowang semua perlu mngatur alat ini mngikt keljuan 5..Pertahankan alat klajuan terssebut..Tapi,klo dah xlarat tue,jagn ler buat pada hp tinggi,tukrlaa pada tahp yang rendah..Nanti,xpasal2 kowang kena masuk ICU..

aktiviti ketiga ...BERENANG
Ini kepada sesiapa yang pandai berenang la..yang xpandai tue,usah buat!!nanti kena hospital pulak..Melalui aktiviti ini,secrra tak lnsung kowang kan melatih seluruh otot tubuh dlm satu lathan. Ini kerana seluruh otot akn bergerak singga lebih bnyak aklori akn terbakar. Hanya 20 minit sahaja diperlukan utk mmbakar 300 kalori.Ttepi kowang kena berenang non stop ea..

aktiviti terakhir ...LOMPAT TALI
aktiviti ini palng seng..dan saya paling suka buat..Ap susah,kowang boleh gne talli getah @ skipping rope..Dan,ini dapat membakar 300kalori dalam msa 15 sahaja..wow!!sungguh mudah,bukan!! Tetapi,kowang perlu melompat pada kadar yang sama dan tidak boleh melambatkan lompatan kerana tali tidak akn berhenti berputar..

aktiviti lain..MEMBAWA BARANG YANG BNYAK.. 
mksudnye kowang bwa brng tanpa perlu guna  raga beroda laa..lupa laa nmenyer..selalu ad kat supermarket tue..

.. parkir kereta di kwasan yang jauh..
Bila kowang letak keta jauh dari pasar raya, sudah tentu korang akn berjalan jauh..Secara tdk lansung,ia akn mmbntu mmbakar kalori dalam tubuh korang..

last sekali kot ...daki tangga tnpa mnggunakan lift..
uh!!penat doe..byangknlah klo korng tinggal di tingkat ats,konpem2 la penat..tapi xpe..

kr laa  SAYA SUDH PENAT..

SELAMAT MENCUBA EAA~~ 

kenangan berada di negara orang..

Adkah anda seorang pelajar Malaysia yang belajar di luar negara?
Apakah perasaan kowang..
Pasti kowng berasa seronok bukan..Jeles tau tengok gambr kowang belajar di luar negra..
Rmai kengkwan laa beljaar di luar ngra..even xsama umur dgn kowang tapi tetap jadi kwan saya..hehe..
Antara negra mereka belajar seperti mesir,jepun(bkl ad),china,liverpool and so on la..

Kat China saya ad dua orang Kot.. name meka fikri and aFie.Masing2 bljar d Beijing Foreign Studies University..Bnyak gak laa dengar cerita dri mereka..Pergi sne la,per sini laa and so on..Bru2 nie meka bru pulang dr Shanghai..

Kat Mesir,ramai kot..Nie termasuklah yang belajar di Jordan..Antarannyer yang saya igt Yati,Ienah,BN,Suady,Azizah..yang laen xberpa pasti..

Kat France, i have one kot..senior madid saya..Acap@suset..Dia bru jer pegi sner..xpasti betul atau tidak,tmpat dia belaja nie,kawasan dia agk tidak bersih..sama maksud dngn kwasan kotor la.. Ada sajer anjing mmbuang mentana dia merta-rata..esh!!xg sekola ke anjing dia..

Kat Uni. of Liverpool,Kak Hikmah..alohai..bila tengok poto2 dia main salji,travel ngra lain..wow!!terase mcm berda di situ pulak..tingin ikut jejak k.hikmah and kwan2 dia laa..Ap rahsia kejayaan anda ea,k.hikmah??

Kat negara2 laen tue ade,tapi xlarat la tangan saya dok menaip jer.. t bukan setakat terburai keyboard laptop ak nie, tapi jahanam terus jadinye...wuawawa~

Impian saya satu hari nnti,saya mahu juga belajar di overses..In short word,i want feel as u all feel too..4season,perbezaan susasana belajar di ngra lain,lawat tempat2 mnrik disana.and so on laa...Saya mahu pergi ke Disneylanddd!!!!!!!!!!!(ceit!like a kids jer)..Doakan saya ea...


...................................................................................................................................................................

*pssstttt:>>ad msa i'upload some photo for u to see..ahahah..("_)(_")

Friday, June 4, 2010

ader owang pesan pada sya..

..taip entry nie kene tenang



Fickry Hisham: baru idea masok


Fickry Hisham: aku nak citer kat hang


Fickry Hisham: kalo nak wat entry cam merepek nie


Fickry Hisham: first2...


Fickry Hisham: hang carik gambar


Fickry Hisham: maner gambar yg best


Fickry Hisham: hang boleyh olah citer dari tue


Fickry Hisham: boleh hurai bnyk


Fickry Hisham: kadang2 kene le wat rujukan sikit2 kat internet


Fickry Hisham: tapi selalunyer aku taip nie...


Fickry Hisham: ape yg terlintas kat fikiran nie


Fickry Hisham: jgn gune bahase skema


Fickry Hisham: org boleyh boring kalo bace


Fickry Hisham: nie aku terima dari feedback orang ramai laaa


Fickry Hisham: aku pon still belajaq gaks dari blogger dulu2


Fickry Hisham: nak cakap aku nie habat


Fickry Hisham: jauh sama sekali cam api dari pemanggang


Fickry Hisham: lagi satu


Fickry Hisham: banyakkan perenggan


Fickry Hisham: takder readers sakit tengkuk nak bace


Fickry Hisham: selitkan sikit ayat yang boleyh org leyg gelak


Fickry Hisham: masok sikit punchline


Fickry Hisham: n wat soklan untuk readers tertanyer2


Fickry Hisham: ok?


Fickry Hisham: tue jer la ilmu yg aku nak share kat hang


Fickry Hisham: bukan dlm penulisan blog jer...


Fickry Hisham: boleyh diaplikasikan dlm karangan BM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...